Akkerbouw

Nieuws 669 x bekeken

Argentinië beperkt export tarwe

Buenos Aires – Argentinië legt de export van tarwe uit seizoen 2011/2012 aan banden omdat de oogst fors tegenvalt.

Het land, normaliter de vijfde grootste exporteur, oormerkt 4,5 miljoen ton voor de uitvoer waar eerder een volume van 6 miljoen ton was begroot. Dat meldt de tweede grootste Argentijnse krant: La Nación.

De Argentijnse overheid gaat in haar nieuwe ramingen uit van een tarweoogst van 11,1 miljoen ton. In de periode van augustus tot en met oktober werden de Argentijnse 'Pampa’s' hard getroffen, onder meer door overstromingen. Nu 26 procent van de oogst is binnengehaald blijkt hoe groot de schade is. Meer dan de helft van de percelen is eind vorige week nog getroffen door 100 tot 150 mm regen waardoor de oogst deels stil ligt.
Een maand eerder werd gerekend op 11,5 miljoen ton. In seizoen 2011/2012 bedroeg de productie volgens voorlopige cijfers van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) 12,7 miljoen ton terwijl in 2010/2011 17,2 miljoen ton is binnengehaald. Volgens enkele analisten is de regering nog veel te positief over de oogst, die zelfs onder de 9 miljoen ton zou kunnen uitvallen.
In het seizoen 2011/2012 bedroeg het exportvolume volgens de laatste cijfers van de USDA nog 12,7 miljoen ton terwijl in 2010/2011ook nog 9,5 miljoen ton is uitgevoerd. Argentinië heeft traditioneel een eigen behoefte van circa 6 miljoen ton, waardoor dus maar circa 3,5 miljoen ton beschikbaar zou zijn. Het is een teleurstelling voor importeurs die prijzen al zien oplopen sinds droogte eerst de oogst in de VS en later Australië decimeerde.
De Argentijnse regering houdt onder leiding van de populistische president Cristina Fernández de Kirchner de strikte controle over de uitvoer van graan en soja. Doel is relatief lage prijzen voor de binnenlandse markt te garanderen. De vier grote boerenorganisaties in Argentinië reageren uiterst negatief op de exportbeperkingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.