Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Aardappelverwerking groeit 5,5 procent

Zoetermeer – De aardappelverwerkende industrie heeft dit seizoen totnogtoe 5,5 procent meer aardappelen verwerkt dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat valt op te maken uit de cijfers die het Productschap Akkerbouw heeft bekendgemaakt.

In de maanden juli tot en met november is in totaal bijna 1,54 miljoen ton aardappelen verwerkt in Nederland. Vooral in juli zijn meer aardappelen verwerkt, maar ook in oktober en november draaien de fabrieken veel meer aardappelen in het vet. In de laatste twee maanden nemen de fabrieken ondanks het veel hogere prijspeil ruim 7,5 procent meer aardappelen af dan in dezelfde maanden van 2011.

De aardappelen die de industrie verbruikt zijn niet alleen van Nederlandse telers afkomstig. In verhouding tot vorig jaar is zelfs sprake van een groter volume uit import. In november liep het importaandeel in de verwerking op naar 41 procent. Dat betekent dat de fabrieken in november in totaal 127.700 ton aardappelen importeerden om in hun grondstofbehoefte te voorzien. De import was daarmee ruim 25.000 ton groter dan een jaar geleden. De afname van Nederlandse aardappelen was een fractie kleiner dan in november 2011.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.