Akkerbouw

Nieuws 1293 x bekeken

Aardappelexport in november weer erg groot

Den Haag – De Nederlandse aardappelexport is in november net als de voorgaande maand omvangrijk geweest, met een totaal van bijna 98.500 ton. Dat blijkt uit de recente gegevens van het Hoofdbedrijfschap voor de Agrarische Groothandel (HAG).

Het exporttotaal over november is slechts 4.000 ton meer dan in oktober, maar 26.400 ton meer dan in oktober vorig jaar. Uit de details blijkt eens te meer dat vooral het Verenigd Koninkrijk erg veel put uit Nederlandse aardappelvoorraden. Het Verenigd Koninkrijk was in november goed voor een kwart van de Nederlandse export, een hoeveelheid van 24.500 ton, nog 7.900 ton meer dan de in oktober ook al flinke afname. België blijft de grootste klant, goed voor een derde in november, ofwel 32.200 ton.

Gerekend over de eerste vijf maanden van het lopende exportseizoen is een totale hoeveelheid van ruim 357.000 ton aardappelen uitgevoerd. Dat is ruim 85.000 ton meer dan de teller aangaf per eind november 2011.

De import van aardappelen was in november eveneens flink: exclusief zetmeelaardappelen een volume van bijna 104.000 ton. Dat is ruim 20.000 ton meer dan in november vorig jaar, maar vergelijkbaar met november 2010, in een seizoen waarin het aanbod aardappelen net als nu aan de krappe kant was.

Of registreer je om te kunnen reageren.