Akkerbouw

Nieuws

Zorgen om uien in Wieringermeerpolder

Doetinchem - Uien rooien in de Wieringermeerpolder blijft problematisch. De afgelopen week is het beeld nauwelijks rooskleuriger geworden.

Er zijn wel uien binnengereden, maar nog altijd is 40 procent van het areaal uien niet gerooid of ligt nog op het land. "De situatie is zorgwekkend", zegt Jaap Jonker van uienzaadbedrijf De Groot en Slot. "Het is pakken wat je nog pakken kunt. Op sommige percelen is wel 30 procent van de uien niet meer leverbaar. Op andere percelen is dat dan weer 5 tot 10 procent."

Philip Kroes van DLV Plant schat ook dat 30 tot 40 procent niet binnen is. "We missen gewoon het droge, schrale weer. Sommige percelen staan er zeer slecht bij."

In de Haarlemmermeerpolder is de situatie positiever. Daar ligt volgens Jonker nog zo'n 20 procent van de uien op het land. Maar ook daar is het de afgelopen week niet hard gegaan. Er zijn veel probleempercelen. Overigens verloopt het rooien van aardappelen hier wel redelijk vlot, aldus Kroes.

De problemen rond het uien rooien liggen dus vooral in Noord-Holland, want in de belangrijkste uienregio's Zeeland en Flevoland is nagenoeg alles van het land. Alleen in Friesland ligt nog een procent of 10 op het land. Maar zorgelijk is dit niet, stelt DLV'er Laurens Persoon.

Intussen loopt het bieten rooien enige vertraging op in vergelijking met voorgaande jaren. Volgens Suiker Unie was begin deze week ruim de helft van het areaal gerooid en was 40 procent van de bieten verwerkt. Oorzaken hiervan zijn de latere campagnestart en de natte omstandigheden. Vooral in het westen van Nederland is overmatig veel neerslag gevallen. De tarrapercentages namen dan ook fors toe.  Het suikergehalte blijft daardoor ook hangen op 17,4 tot 17,5 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.