Akkerbouw

Nieuws

Zorgen LTO over verdenking van ringrot

Doetinchem - LTO maakt zich zorgen over de verdenking van ringrot in het Zuid-Hollandse Goeree-Overflakkee. Vorig jaar zijn maatregelen genomen om verspreiding tegen te gaan, zegt voorzitter Adrie Bossers van de LTO-werkgroep Consumptieaardappelen.

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit bevestigt dat er een verdenking is van ringrot in een partij aardappelen van het ras Melody dat afkomstig is van een bedrijf in Goeree-Overflakkee. Het is geen zware besmetting, zegt een woordvoerster. "De verdenking is ontdekt door de strengere bemonstering op ringrot in Goeree-Overflakkee. Er loopt nog onderzoek naar de afnemers. Eind deze week weten we de definitieve uitslag."

In 2009, 2010 en 2011 vond de NVWA meerdere keren de quarantaineziekte in aardappelen afkomstig van Goeree-Overflakkee. Sindsdien wordt daar strenger bemonsterd.

Bossers is teleurgesteld dat ondanks de strengere maatregelen er een verdenking is. “We hebben het hygiëneprotocol ingevoerd. Een deel van de maatregelen is voor de telers vrijwillig. Ik hoop dat ze die ook ter harte nemen. Het wordt straks verboden om nog langer pootgoed te snijden voor uitgangsmateriaal voor de pootgoedteelt. Voor een snijverbod van pootgoed voor consumptieaardappelen is te weinig draagvlak omdat het fytosanitair minder nodig is. De verdenking bewijst dat de bacterie niet is verdwenen.”

Bossers vindt het jammer dat de productschappen verdwijnen. "De ringrotmaatregelen zijn bovenwettelijk. Ze zijn echter hard nodig om ringrot de baas te worden. Het is de vraag of het ministerie dit zo overneemt."

Of registreer je om te kunnen reageren.