Akkerbouw

Nieuws 2310 x bekeken

Zeven nieuwe suikerbietenrassen aanbevolen

Bergen op Zoom - Zeven nieuwe suikerbietenrassen prijken op de aanbevelende rassenlijst suikerbieten voor 2013. Dit meldt de Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR), waarin het Productschap Akkerbouw, Plantum en LTO-Nederland samenwerken. De financiële opbrengst is opnieuw verbeterd.

De nieuwkomers zijn vier rhizomanieresistente rassen en drie nieuwe rassen voor percelen met bietencysteaaltjes. In het segment rhizomanieresistent komt kweker KWS met de rassen Corvinia en Excellenta KWS. Strube introduceert de rassen Hannibal en Haydn.

In de strijd tegen bietencysteaaltjes schrijft KWS Alexina KWS en Finola KWS bij. Kweekbedrijf Strube zet het ras Gandhi in.

De nieuwe rassen gooien hoge ogen in financiële opbrengst. Zo scoort Corvinia 106 punten bij zowel wortel- en suikeropbrengst als financieel resultaat. Ook Alexina KWS springt eruit met respectievelijk 103, 105 en 107 punten. “Gemiddeld stijgt de financiële opbrengst met bijna 1,5 procent per jaar”, weet Noud van Swaaij van bieteninstituut IRS.

Met de nieuwe rassen krijgen bietentelers meer handvatten om plagen te bestrijden. Bietencysteaaltjes zijn nog altijd een groeiend probleem, zegt Van Swaaij. “Het is mooi om te zien dat er steeds betere rassen komen in dit segment. Deze nieuwe rassen kunnen voor wat de opbrengst betreft wedijveren met de rhizomanieresistente rassen. Deze opbrengstverbetering van de laatste jaren is echt opmerkelijk.”

Toch blijft het verschil nog zo’n 5 procent. “Daarom is het van belang om met bodemmonsters te meten of er aaltjes op een perceel voorkomen. Zo niet, dan is het nog altijd verstandig om een rhizomanieresistent ras in te zetten voor een hoger rendement.”

Rhizomanie blijft aanwezig op de percelen en is in 2004 voor het eerst zelfs doorbroken. Vorig jaar kwam de veredeling met een antwoord in de vorm van het ras Sandra KWS. Dit ras heeft aanvullende rhizomanieresistentie. Dit jaar zijn er nog geen nieuwe rassen bijgekomen met deze eigenschap, maar er zijn al wel meerdere in onderzoek. De nieuwe rhizomanievariant is een groeiend probleem dat nu nog maar beperkt en pleksgewijs voorkomt.

Van Swaaij verwacht dat er over twee jaar meer keuze is in rassen met aanvullende resistentie.

Op het gebied van rhizoctonia is er dit jaar geen nieuws in de rassenlijst. “De veredeling doet zijn best, maar het gaat veel langzamer in dit segment.”

Of registreer je om te kunnen reageren.