Akkerbouw

Nieuws 1630 x bekeken 1 reactie

Wintertarwe in VS slecht van start

Washington – De wintertarwe in de Verenigde Staten maakt de slechtste start in bijna 30 jaar. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft voor het eerst dit seizoen de stand van de tarwe beoordeeld. Slechts 4 procent van de tarwepercelen staat er uitstekend bij. Het USDA beoordeelt 15 procent van de percelen als slecht of zeer slecht.

Het USDA meldt dat 88 procent van de wintertarwe is gezaaid. Dat is iets meer dan gemiddeld, dat op 85 procent ligt. Van de gezaaide tarwe staat 63 procent boven de grond. Dat is normaal 67 procent.

In Zuid-Dakota kon het USDA geen enkel tarweperceel classificeren als uitstekend. Op 5 procent van de percelen staat de tarwe er goed voor. In die staat scoort bijna tweederde van de percelen slecht of erg slecht.

Analisten van de Duitse Commerzbank stellen dat dit de slechtste start van de wintertarwe is in de VS sinds 1985. De droogte van afgelopen zomer laat zijn sporen na.

In de VS geldt de vuistregel dat op 1 november de tarwe gezaaid moet zijn om uitwintering te beperken. Vorig seizoen maakte de tarwe ook een slechte start. Maar de opbrengsten vielen erg mee door een goed groeiseizoen.

Eén reactie

  • ed12345

    Het oude gezegde dat je wintertarwe maar eens mooi ziet ,d.w.z. in het najaar of in voorjaar komt er dus op neer dat hoe het er nu bij staat helemaal niks zegt

Of registreer je om te kunnen reageren.