Akkerbouw

Nieuws

Voertarweprijs stijgt naar record

Doetinchem – De voertarweprijs is naar een record gestegen. Het HPA noteert 278 euro per ton, franco geleverd. Dat is nog hoger dan in seizoen 2007/2008, toen de wereld een groot gebrek aan tarwe en andere granen had.

Rien Fieman, hoofd Granen bij coöperatie CZAV, verwacht dat de stemming in de tarwemarkt vast blijft. “De prijsstijging heeft alles te maken met de krappe beschikbaarheid van tarwe. Afgelopen winter is veel tarwe in de EU uitgewinterd. Bovendien is er weinig tarwe geproduceerd in de landen rond de Zwarte Zee. Rusland en Oekraïne zijn bijna uitverkocht. Dat betekent dat importerende landen in Noord-Afrika tarwe kopen in de EU. De export vanuit de EU loopt als een tierelier. De prijs van maaltarwe heeft nog net geen record bereikt.”

Volgens Fieman zijn veel kopers zich nog onvoldoende bewust van de dreigende krapte. “Veel boeren hebben hun tarwe al verkocht rond de oogst toen de prijs in korte tijd sterk steeg. Daarnaast zie je dat de tarweoogst op het zuidelijk halfrond tegen gaat vallen. En in West-Europa is nog steeds weinig wintertarwe gezaaid voor de oogst van volgend jaar, door de vele regen.”

Het HPA noteert voor mais nu 259 euro per ton. Door de krapte is tarwe nu duurder dan mais. Fieman: “Bij voldoende beschikbaarheid is mais duurder dan tarwe. Maar dit voorjaar hebben veel akkerbouwers op de uitgewinterde tarwepercelen mais of zomergerst gezaaid.”

Ook een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw stelt dat er een tekort aan tarwe dreigt in Europa. “Als de EU in dit tempo blijft exporteren, dan wordt de tarwe hier straks zo duur dat importerende landen het gaan kopen in de VS en Australië, ook al moeten ze dan hogere transportkosten betalen. Momenteel is tarwe in de VS en Australië goedkoper dan in de EU. Maar de lagere transportkosten maken het nu nog aantrekkelijk voor Noord-Afrikaanse landen om tarwe te kopen in de EU.”

De woordvoerder constateert dat de tarweprijzen op de termijnmarkten deze week zijn gedaald. “Dat komt omdat speculanten hun posities verzilveren na de stijging van de laatste tijd. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) kwam vorige week vrijdag met een prognose waarin staat dat de voorraden tarwe, mais en sojabonen groter zijn dan gedacht. Dat is voor institutionele beleggers aanleiding hun winsten te nemen. De spotprijzen voor tarwe blijven echter oplopen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.