Akkerbouw

Nieuws 1420 x bekeken 2 reacties

VS verwacht geen verdere stijging tarweprijs

Rotterdam – De US Wheat Associates (USWA) verwacht geen verdere prijsstijging van tarwe dit seizoen.

Behalve als later in het seizoen mocht blijken dat ook de volgende tarweoogst in de wereld gaat tegenvallen. Dat zei directeur Goris van Lit maandag op een bijeenkomst in Rotterdam. Volgens Van Lit ontvangen de Amerikaanse akkerbouwers dit seizoen gemiddeld zo’n 300 dollar (236 euro) per ton tarwe af boerderij, met een spreiding van 281 tot 314 dollar (221 tot 247 euro). “De gemiddelde prijs is hoger dan in seizoen 2007/2008. Maar in dat seizoen kende de tarweprijs hele hoge pieken. Daarom breekt de tarweprijs dit seizoen geen record.”

Van Lit baseert zijn verwachtingen op de gegevens die het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verzamelt. De tarwemarkt kan krapper worden dan het USDA verwacht, zegt Van Lit. “Wij denken dat het USDA het tarweverbruik in veevoer te laag inschat. Voerfabrikanten vervangen de dure mais door tarwe. De maisprijs ondersteunt dit seizoen die van tarwe.”

Daarnaast heeft de wereld aan het eind van dit seizoen zo’n 174 miljoen ton tarwe op voorraad. Dat is 12 procent minder dan waar de wereld dit seizoen mee begon. Van Lit: “China heeft zo’n 55 miljoen tarwe op voorraad. Dat is eenderde van de wereldvoorraad tarwe. Daar kunnen ze een halfjaar binnenlands verbruik mee overbruggen. China beschouwt dat als een strategische voorraad, dat komt niet op de wereldmarkt. India heeft een voorraad van 23 miljoen ton tarwe, maar dat land levert alleen tarwe aan landen in de regio. De EU heeft aan het eind van dit seizoen slechtst een tarwevoorraad voor 5,5 weken. De beperkte beschikbaarheid houdt de tarweprijs hoog in de wereld. Ik verwacht geen verdere prijsstijging. Maar dat hangt sterk af van hoe de tarwe op het noordelijk halfrond de winter uitkomt en hoe het groeiseizoen verloopt.”

Het zuidelijk halfrond gaat de tarwemarkt dit seizoen niet ontlasten, verwacht Van Lit. “Het is droog geweest in Australië. Argentinië kan weliswaar 5,5 miljoen ton tarwe exporteren. Maar dat gaat vrijwel allemaal naar Chili, dat 7 miljoen ton tarwe moet importeren.”

Laatste reacties

  • ed12345

    Dat de prijs op de USA beurzen niet stijgt zorgt de USDA wel voor iedereen weet dat hun rapporten nogal politiek(graan mag niet te duur want dan kun je niet verkopen en niet te goedkoop want dan hebben ze mid west USA tegen zich) beinvloed zijn maar iedereen reageert gelijk op dezelfde rapporten op de beurs

  • jan67

    maak je geen zorgen de markt vliegt straks omhoog in maart/april dan in E.U. graan nl bijna op!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.