Akkerbouw

Nieuws

Uienoogst in EU-25 15 procent kleiner dan vorig jaar

Bonn - De uienoogst in de EU exclusief Roemenië en Bulgarije komt dit jaar op 4,96 miljoen ton, ofwel 15 procent minder dan vorig jaar. Dat raamt het Duitse landbouwmarktbureau AMI. Het baseert zich onder meer op nationale statistieken, maar ook op informatie van telersorganisaties in de belangrijkste uienproducerende landen.

De raming voor de EU wordt eventueel nog naar beneden bijgesteld. In Nederland, Denemarken, Groot-Brittannië en Frankrijk zit namelijk nog tussen de 10 en 20 procent in de grond. Of dit allemaal nog wordt gerooid is onzeker, aldus AMI. De kleinere oogst is ook een gevolg van het met gemiddeld 10 procent geslonken areaal, na de 'rampzalig lage uienprijzen' vorig jaar.

AMI verwacht verder een daling van de aardappelopbrengst in de EU van vijf procent. Het baseert zich op de jongste berekeningen van het Europese MARS-project (Monitoring Agricultural Resources). Ten opzichte van hij vijfjarig gemiddelde is de hectareopbrengst bij aardappelen dit seizoen nog wel 2,8 procent hoger.

De opbrengst van suikerbieten daalt dit seizoen in de EU naar verwachting naar 68,65 ton bieten per hectare, tegen 70,99 ton in 2011. Daarmee komt de opbrengst 3,3 procent lager uit dan vorig jaar, maar toch nog 1,3 procent hoger dan het vijfjarig gemiddelde.

Of registreer je om te kunnen reageren.