Akkerbouw

Nieuws 2007 x bekeken 1 reactie

USDA: wintertarwe in VS staat er beroerd voor

Washington – Het is meer dan 30 jaar geleden dat de wintertarwe in de VS zo slecht ontwikkeld de winter in gaat. Daardoor is de kans groot dat veel tarwe uitwintert.

Het ministerie van landbouw (USDA) stelt dat op slechts 34 procent van de tarwepercelen in de VS de stand van het gewas kan worden beoordeeld als goed of uitstekend. Vorig jaar was dat 50 procent, maar ook toen had de wintertarwe een matige start. Volgens het USDA staat 24 procent van de tarwe er slecht of zeer slecht bij. Vorig jaar was dat 16 procent rond 20 november.

Van alle gezaaide wintertarwe is 84 gekiemd. Het vijfjaarlijks gemiddelde is 86 procent.

De wintertarwe komt goed op. Maar het gewas groeit slecht door de aanhoudende droogte, meldt het USDA. Sommige analisten spreken al van een herhaling van de Dust Bowl in de dertiger jaren van de vorige eeuw. Toen was het zo droog en waren de gewassen zo slecht ontwikkeld dat enorme zandstormen ontstonden. De meteorologische diensten in de VS voorspellen voor de komende dagen nog steeds weinig regen. Bovendien gaat het sneeuwen en vriezen in het noorden van de VS.

De US Climate Prediction Center stelt dat het neerslagtekort dit jaar het grootste is in 56 jaar. De droogte begon in juni. In veel regio’s in de VS is nog steeds weinig regen gevallen. Daardoor is de wintertarwe slecht ontwikkeld.

Dat geldt volgens het USDA vooral voor de staten Colorado, Nebraska, Oklahoma en Zuid-Dakota. In Colorado en Nebraska scoort 40 procent van de tarwe slecht of zeer slecht. In Oklahoma valt 44 procent van de wintertarwe in de twee laagste categorieën. In Zuid-Dakota is dat zelfs 60 procent.

Eén reactie

  • w1888

    Het zit ze ook niet mee, die boeren in de VS dit jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.