Akkerbouw

Nieuws 1183 x bekeken

USDA: slechtste start ooit van wintertarwe in VS

Washington - De wintertarwe in de Verenigde Staten is nog nooit in zo’n slechte conditie de winter ingegaan. Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) staat slechts 33 procent van de tarwepercelen er goed (29 procent) of uitstekend (4 procent) bij. Dat is de slechtste score ooit in november. Het laatste dieptepunt dateert van november 1999 toen 43 procent van de tarwepercelen in de twee hoogste klassen vielen.

Vorige week scoorde 34 procent van de percelen goed of uitstekend. Vorig jaar rond deze tijd was dat 52 procent. Dat werd ook al gezien als een magere score. Maar dat gewas heeft zich goed hersteld afgelopen voorjaar.

De tarwe is wel goed gekiemd. Er staat 88 procent boven de grond, wat vrijwel gelijk is aan het vijfjaarlijkse gemiddelde. Maar door droogte, vooral in het zuiden en midden van de VS, is de tarwe slecht ontwikkeld waardoor de kans op uitwintering toeneemt. De meteorologische diensten verwachten geen regen van betekenis op korte termijn in de droge regio’s.

De beoordeling van de gewassen is de laatste van dit seizoen. Het USDA start weer met de gewasbeoordeling in april 2013 als de zomertarwe, mais en sojabonen worden gezaaid.

Of registreer je om te kunnen reageren.