Akkerbouw

Nieuws 871 x bekeken 1 reactie

'Toezicht termijnhandel VS onvoldoende'

Washington - Onvoldoende toezicht op de termijnmarkt in Chicago heeft ertoe bijgedragen dat graanmakelaar en “clearing house” MF Global plotseling en met grote gevolgen failliet ging. Dat schrijven Republikeinse leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden in een uiterst kritisch rapport.

MF Global wedde honderden miljoenen op staatsobligaties. Dit gebeurde onder leiding van Jon Corzine, een oud-topman van zakenbank Goldman Sachs die volgens het rapport het “agrarische” MF Global wilde meenemen in de wereld van het snelle geld. Corzine wilde meer dan graanposities innemen voor klanten.
MF Global draaide al slecht voordat Corzine aantrad, maar volgens slachtoffers die rechtszaken voorbereiden drukte Corzine het gas nog extra in op de weg naar de afgrond, in plaats van bij te sturen. Na het faillissement kon 1 miljard dollar van klanten, vaak graantelers, niet worden teruggevonden. Corzine ontkent dat geld van klantenrekeningen is gebruikt om MF Global boven water te houden.
De rapporteurs wijzen naar zowel de algemene beurswaakhond SEC als naar de toezichthouder op grondstoffentermijnmarkten, CFTC. De organisaties hadden nauwelijks tot geen communicatie met elkaar en geen van tweeën zag in dat MF Global een gevaar was geworden voor de totale graanhandel.
MF Global handelde in graan maar was vooral het grootste “clearing house” op de grootste termijnmarkt in agrarische grondstoffen, de Chicago Board of Trade (CBOT). Vorig jaar was de CBOT goed voor meer dan een miljard termijncontracten en opties. De markt, groot met mais, tarwe, soja en suiker, dient als “anker” ook voor grondstoffentermijnmarkten in Europa en Azië en groeit nog jaarlijks.
De rapporteurs stellen dat de volksvertegenwoordigers in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden moeten onderzoeken of de SEC en CFTC in één massieve controleorganisatie kunnen worden ondergebracht.

Eén reactie

  • ed12345

    Het zal je geld ;lees oogst ; maar wezen

Of registreer je om te kunnen reageren.