Akkerbouw

Nieuws

Suikerverwerkers blij met extra suiker op voedingsmarkt

Brussel – De suikerverwerkers in de EU zijn blij dat de Europese Commissie nog eens 1,2 miljoen ton suiker wil toelaten op de Europese voedingsmarkt. De Committee of European Sugar Users (CIUS) vindt de 1,2 miljoen ton extra suiker eigenlijk nog te weinig.

De EU heeft aan het eind van dit seizoen 1,5 miljoen ton suiker op voorraad. De Commissie vindt dat te krap. Daarom wil de Commissie nog eens 1,2 miljoen ton suiker beschikbaar stellen voor de voedingsmarkt. Dat kan in de vorm van surplussuiker omzetten in quotumsuiker. Of Brussel kan extra import mogelijk maken. Daar neemt de Commissie later een besluit over.

De CIUS wil dat Brussel geen importheffing hanteert. Volgens de suikerverbruikers is er weinig verschil meer tussen de suikerprijs in de EU en die op de wereldmarkt. Als suiker in de EU duurder is, legt de Commissie vaak een heffing op aan importsuiker om het prijsverschil te verkleinen.

Of registreer je om te kunnen reageren.