Akkerbouw

Nieuws

'Suikersector staat consolidatieslag te wachten'

Londen – De suikersector in de wereld staat een consolidatieslag te wachten. De hoge suikerprijzen in 2010 en 2011 maakten het minder noodzakelijk voor suikerproducenten om te innoveren.

Volgens persbureau Agra Europe zei analist Stefan Uhlenbrock van marktbureau FO Licht dat op de suikerconferentie in Londen.

Uhlenbrock verwacht dat de suikerprijzen door de hoge productie onder druk blijven staan. “Dat legt de zwakheid van bedrijven bloot, ook al omdat hun kosten stijgen. Het draait om schaalgrootte. Dit zal vooral spelen in Brazilië omdat de suikersector daar gefragmenteerd is. Van de vijftien grootste suikerconcerns in de wereld komen er drie uit Brazilië, terwijl dat land 21 procent van de suiker produceert in de wereld.”

De vier grootste suikerbedrijven zijn achtereenvolgens het Duitse Südzucker, het Britse AB Sugar, het Braziliaanse Raizen en het Franse Tereos. Van de vijftien grootste bedrijven verwerken er zeven suikerbieten en de rest suikerriet, terwijl 79 procent van de suiker in de wereld uit riet wordt geproduceerd. Uhlenbrock schrijft dat toe aan de hervorming van het EU-suikerbeleid in 2006. Bovendien spelen de Europese suikerconcerns nu al in op de afschaffing van de suikerregeling ergens tussen 2015 en 2020.

Of registreer je om te kunnen reageren.