Akkerbouw

Nieuws

Rusland teelt minder wintertarwe

Moskou – Akkerbouwers in Rusland hebben afgelopen herfst minder wintertarwe gezaaid dan gewoonlijk. Volgens staatssecretaris Ilya Shestakov is 15,9 miljoen hectare wintertarwe gezaaid. Het meerjaarlijks gemiddelde ligt op bijna 17 miljoen hectare. Dat is een krimp van 5,5 procent.

Analisten hadden een groei van het areaal verwacht, omdat tarwe dit seizoen een relatief hoge prijs opbrengt voor de telers.

Het Russische marktbureau Sovecon plaatst wel een kanttekening bij de mededeling van Shestakov. Het areaal wintertarwe is vooral gekrompen in die delen van Rusland waar gewoonlijk de laagste hectareopbrengsten worden gerealiseerd, omdat het daar slecht weer was. Daardoor is het effect van de areaalkrimp op de tarweproductie van volgend seizoen beperkt, stelt Sovecon. In het productieve zuiden van het land is zelfs meer wintertarwe gezaaid.

Analistensite Agrimoney meldt dat wintertarwe in het Zuiden slecht is gekiemd vanwege droogte. Afgelopen zomer had deze regio ook last van een neerslagtekort. In andere delen van het Rusland is het warm geweest voor de tijd van het jaar, waardoor de wintertarwe juist snel is gegroeid. Volgens Agrimoney is de kans op uitwintering het grootst bij slecht of juist overmatig ontwikkelde wintertarwe.

Shestakov meldt ook nog dat Rusland aan het eind van dit graanseizoen op 30 juni 2013 nog zo’n 6 miljoen ton graan op voorraad heeft. De staatssecretaris tekent er wel bij aan dat de totale export dan moet uitkomen op 15,5 miljoen ton graan. Het Russische statistisch bureau FSS meldt dat het land dit seizoen begon met een graanvoorraad van 19,4 miljoen ton. Sovecon houdt het op een beginvoorraad van nog geen 15 miljoen ton.

Ook in de Verenigde Staten gaat meer wintertarwe in slechte conditie de winter in dan in andere jaren. Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw is de stand van het gewas het slechtste sinds begin jaren 80.

Of registreer je om te kunnen reageren.