Akkerbouw

Nieuws

Rooien in Noord-Holland blijft zware bevalling

Haarlem - Het rooien van aardappelen en uien verloopt in Noord-Holland nog altijd zeer moeizaam. De vele regenval zorgt ervoor dat de werkzaamheden flink achterlopen. In de Wieringermeerpolder viel in de afgelopen maand ruim twee keer zoveel regen als in een normale oktobermaand, september was ook al zeer nat.

In de Wieringermeerpolder ligt daardoor nog altijd een derde van de uien op het land. "De situatie is zeer penibel", aldus Philip Kroes van DLV Plant. "Ik geloof zeker dat percelen niet gerooid gaan. Maar hoeveel is nu nog lastig te zeggen." In de Haarlemmermeerpolder is de situatie iets minder zorgelijk. Daar ligt volgens Kroes nog pakweg 10 tot 20 procent van de aardappelen en uien op het land. "Het rooien gebeurt nu met grof geschut. De afgelopen dagen zijn veel hulptroepen ingeschakeld, die in andere regio's al klaar waren."

Of registreer je om te kunnen reageren.