Akkerbouw

Nieuws 2654 x bekeken 8 reacties

Rabo: prijzen graan en soja stijgen

Londen – De Rabobank verwacht dat de prijzen van graan en oliehoudende zaden verder stijgen in de eerste helft van 2013. De Rabobank Agri Commodity Markets Research (ACMR) schrijft dat toe aan de krappe beschikbaarheid.

Pas in de tweede helft van het jaar kunnen de prijzen met zo’n 10 procent dalen doordat dan graan en oliezaden beschikbaar is van de nieuwe oogst.

Palmolie blijft het meest prijshoudend omdat China veel olie importeert en doordat de wereld veel biodiesel verbruikt. Maar ook tarwe, mais en sojabonen worden in het eerste kwartaal van 2013 duurder, verwacht de Rabobank. Er is veel vraag naar graan en soja en het aanbod droogt op. De Rabo verwacht wel dat de arealen graan en sojabonen gaan groeien. Door de hoge prijzen gaan akkerbouwers wereldwijd meer graan en sojabonen telen. Daardoor staan de prijzen in de tweede helft van 2013 onder druk.

De Rabo tekent wel aan dat de aanhoudende droogte in de VS een risico blijft. Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw staat een groot deel van de wintertarwe in de VS er slecht bij door het watertekort. Voor suiker, cacao en katoen verwacht de Rabobank een veel grotere beschikbaarheid. Daardoor dalen de prijzen van deze grondstoffen.

Luke Chandler, hoofd van de ACMR-afdeling van Rabobank, zegt dat de vraag naar agrarische grondstoffen moeilijk is te voorspellen. “Dat komt door de zwakke economische situatie in de wereld. Dat kan de vraag drukken. Bovendien blijven speculanten erg onzeker of ze wel of niet willen investeren in agrarische grondstoffen. Een zwakke dollar kan een positieve invloed hebben op de prijzen omdat dat de handel stimuleert.”

Laatste reacties

 • bennieeikelboom1

  kan de bank zich niet beter met geldzaken bezig houden

 • kuiken007

  volgens mij hebben ze de marktgegevens in de boerderij gelezen en doen ze nu
  net alsof ze meer wetenschap hebben.

 • jan67

  voor 2 maand geleden werd er beweerd dat de prijs zou zakken dus je kunt er beter niet meer naar luisteren

 • hebikniet

  Het wordt tijd te verkopen, als de bank zich met daagse beslissingen gaat bemoeien gaat het bijna altijd fout. Graanprijs gaat vermoedelijk dalen nu........

 • Mels

  Beslagen glazen bol denk ik,of wordt het tijd dat er een stropdas de lap erover haalt??????

 • denker123

  De grootte van de oogst van Zuid Amerika gaat tussen nu en 2 maanden bepalen of de mais en soyaprijzen stijgen of dalen,logisch nadenken dit kan de Rabobank blijkbaar niet.

 • wormel

  Maar deze bank van de boeren (zoals ze zichzelf vaak noemen) hebben de handen van het vastgoed afgetrokken en zijn nu als speculant actief op de grondstoffenmarkt. Dus hun hebben er nog meer baad bij dat de prijs stijgt. Dus eerst een lening afnemen daar en dan zijn zij ook nog verantwoordelijk voor de oplopende voerkosten.

 • johannetje

  ach, wormel toch....

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.