Akkerbouw

Nieuws

Onderzoekers duwen oliegehalte in koolzaad omhoog

Hertfordshire - Het oliegehalte in koolzaad kan 8 procent stijgen dankzij een techniek die is ontwikkeld door het Britse onderzoeksinstituut Rothamsted Research. De techniek is getest in het laboratorium en nog niet in het veld, meldt het instituut.

De onderzoekers schakelen met de techniek een bepaald enzym uit in koolzaad. Het enzym zorgt er voor dat een deel van de olie die in het zaad wordt opgeslagen, ook weer wordt afgebroken. Dat gebeurt vooral na de bloei als de zaden gevuld worden. Door deze techniek toe te passen stijgt het oliegehalte met zo’n 8 procent.

De onderzoekers willen de techniek testen in het veld. Ook willen ze kijken of de techniek toepasbaar is bij andere oliehoudende zaden, zoals sojabonen, palmpitten en zonnebloemzaden.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Plant Biotechnology Journal. Het onderzoek is uitgevoerd samen met het Duitse veredelingsbedrijf BASF Plant Science.

De wereld produceerde afgelopen seizoen voor het eerst meer dan 150 miljoen ton plantaardige olie uit koolzaad, sojabonen, zonnebloemen en palmpitten. De onderzoekers verwachten dat de productie de komende 20 jaar met 50 procent omhoog moet om de stijgende vraag bij te houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.