Akkerbouw

Nieuws 3146 x bekeken

Nog veel bieten in de grond

Dinteloord – De akkerbouwers moeten nog 43 procent van het bietenareaal rooien. Het nog te rooien areaal is sinds 1996 niet zo groot geweest rond half november.

In Noordelijk en Zuidelijk Flevoland zijn de meeste bieten gerooid. Daar zit nog 29 procent in de grond. In Oost-Brabant en Limburg is het minste gerooid. Daar zit nog de helft van de bieten in de grond.

Gert Sikken, directeur Agrarische Zaken van Suiker Unie, noemt twee oorzaken. “We zijn later met de bietencampagne begonnen. Vorig jaar startten we op 3 september, dit jaar op 18 september.”

Daarnaast regende het veel in grote delen van het land. Sikken: “Dat was vooral het geval langs de westkust. Telers die in december bieten moeten leveren wachten dan liever op betere rooiomstandigheden. Door het betere weer worden nu volop bieten gerooid.”

Door het natte weer neemt de grondtarra toe. Sikken schat die rond de 11 procent. “Dat is niet extreem hoog, maar wel aan de hoge kant. Er zijn regio’s waar 15 procent grond mee komt.”

Veel aangeleverde bieten vallen binnen de nieuwe koptarraregeling van Suiker Unie. Sikken: “We ontvangen zo’n 15.000 partijen bieten van 9.000 telers. Tot nu hadden slechts enkele tientallen partijen te veel lange bladstelen. Dat is erg weinig. Het is een compliment voor de loonwerkers, zelfrooiende boeren en onze buitendienst.”

Of registreer je om te kunnen reageren.