Akkerbouw

Nieuws 1156 x bekeken

'Nieuwe teeltmethoden soms beschermd door octrooi'

Doetinchem – Akkerbouwers die nieuwe teeltmethoden toepassen moeten bedacht zijn op bescherming daarvan door buitenlandse octrooien.

Teeltmethoden die in Nederland worden geïntroduceerd kunnen in het buitenland al beschermd zijn door octrooien.

Wetenschapsjournalist Gert van den Berg, tevens uitgever van de Engelstalige nieuwsbrief Plant Nutrition Courier, deed hier onderzoek naar. “Ik doe een literatuuronderzoek naar een nieuwe methode voor het toedienen van fosfaat aan aardappelen en andere akkerbouwgewassen. Bij dit onderzoek kwam ik octrooien tegen die een vrije toepassing van dergelijke technieken kunnen belemmeren.”

Volgens Van den Berg zijn de octrooien vaak in Azië of Oost-Europa aangevraagd en verleend. “Het gaat bijvoorbeeld om octrooien voor het coaten van zaaizaad en pootgoed met fosfaathoudende meststoffen. Of om het toedienen van hulpstoffen om de opname van voedingsstoffen te verbeteren. Niet alle octrooien zijn stevig onderbouwd en dus aanvechtbaar. Maar sommige zijn goed beschermd, waardoor het toepassen er van niet mag zonder toestemming van de octrooihouder. Teeltadviseurs moeten attent zijn op eventuele buitenlandse octrooien.”

Of registreer je om te kunnen reageren.