Akkerbouw

Nieuws 1951 x bekeken 6 reacties

NAV wil verbetering van ganzenbeleid

Noordhoek - De Nederlandse Akkerbouw Vakbond wil dat de verslechteringen van het ganzenbeleid worden teruggedraaid.

De NAV noemt het invoeren van een eigen risico van €250 en de 'behandelingsvergoeding' van €300 euro van het Faunafonds onrechtvaardig. De kosten worden volgens de NAV teveel bij de boeren gelegd, terwijl de ganzenoverlast stijgt. De akkerbouwers steunen het initiatief van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond om via een petitie de Tweede Kamer op te roepen tot een beter ganzenbeleid.

Laatste reacties

 • zanden

  De NAV volgt een aparte redenering als zij stelt dat de kosten teveel bij de boeren worden gelegd. Want, laten we wel wezen, waar ligt de oorzaak van de gegroeide ganzenpopulaties? Bij het omschakelen van veelsoortig weidegras naar eenvormig eiwitrijk raaigras. Normaal gesproken zou de veroorzaker zelf eigenlijk de gevolgen van zijn eigen besluit en dus de kosten ervan moeten betalen. Maar nee, zo gaat dat niet in Nederland. De belastingbetaler betaalt de gevolgen van deze keuze van een deel van agrarisch Nederland. Is dat logisch? Nee, heel onlogisch. En dan nu moord en brand schreeuwen over in elk geval een eigen bijdrage voor de betreffende boeren zelf, vind ik vreemd en de omgekeerde wereld. Waarom niet het principe gehanteerd: de veroorzaker betaalt?

 • boelenham

  Beste van de zande u stelt onterecht dat de boer de oorzaak het ganzenprobleem
  Het telen van gras is al enkele honderden jaren normaal in Nederland, net als het zaaien van graan , de overlast van ganzen is van de afgelopen 15 jaar , waarin de jacht en verjaging werden beperkt ,en ook omdat er habitat,s in het noordoosten van Europa wegvielen, zodat de ganzen zich in Nederland onbeperkt kunnen uitbreiden , boeren zijn er in Nederland al sinds de oertijd , ganzenoverlast sinds 15 jaar! ,een eenzijdige grasbestand als rede van de ganzenplaag, is een drogreden. U zou eens een grasbestand kunnen determineren in het veenweidegebied , dan ontdekt u de veelheid aan grassoorten die daar al vele 1-tientallen jaren jaren staan , en ook in de uiterwaarden staan grassoorten en grasbestanden van honderden jaren oud.

 • Mels

  Zanden valt in herhaling,als dat positief is is het geen probleem feit is dat het wederom dom geraaskal is.....

 • PetervanKempen

  Zanden vertegenwoordigd alle 'natuurliefhebbers' van drie hoog achter in de grote stad die zo selectief in hun informatie opname en verwerking van echte natuurfeiten zijn, dat zij in de gloed van blinde dierenliefde het onzin verhaal wat uit de koker komt van de zg stichting 'de Fauna bescherming' die de oorzaak van het ganzenprobleem omkeert, zomaar geloven . Daar is echt geen kruid tegen gewassen, het zijn gewoon hopeloze gevallen. Van harte beterschap toegewenst!

 • hoekstra811

  Ganzen?een schot hagel er overheen,de enige manier...

 • wg

  doorheen werkt het snelst

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.