Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

'Mangaangebrek kost opbrengst in teelt brouwgerst'

Zuidlaren - Akkerbouwers onderschatten de gevolgen van mangaangebrek in brouwgerst. Vooral in een droog groeiseizoen kost mangaangebrek opbrengst, zei teeltspecialist Wout Ballast van Agrifirm Plant woensdagavond op een telersbijeenkomst in Zuidlaren. “Door mangaangebrek blijft de wortelontwikkeling achter waardoor het gewas moeilijker vocht opneemt.”

Volgens Ballast spuiten veel telers mangaan tegelijk met de onkruidbestrijding. “Dat is voor de mangaantoediening te laat.”

Daarom biedt Agrifirm Plant komend voorjaar zaaizaad aan dat is gecoat met Protinus. De coating bevat mangaan, zink en ijzer, zegt Ballast. “De coating kost ongeveer 13 euro per 100 kilo zaad. Uit buitenlands onderzoek blijkt dat het op mangaangevoelige grond de opbrengst verhoogt.”

Laatste reacties

 • Berend Botje

  Mangaan spuiten tegelijk met de onkruidbestrijding is niet alleen te laat, maar ook niet slim. Vooral glyfosaat (werkzaam bestanddeel van Roundup) is een extreem goede chelator. Daardoor wordt mangaan ingepakt (onwerkzaam gemaakt) terwijl het gewoon in de bodem aanwezig is! Dus geen glyfosaat spuiten als je je mangaan beschikbaar wilt houden voor opname door de plant.
  Ander puntje: glyfosaat is heel slecht voor het bodemleven en dat hebben we nu juist zo nodig om de humusvorming op gang te houden. Bovendien krijgen dan schimmels zoals bv. Fusarium de kans om toe te slaan en daar worden we ook al niet wijzer van. Tenslotte: humus is niet alleen van belang voor een goede bodemvruchtbaarheid maar ook voor verbetering van de structuur en het vochthoudend vermogen. Humusgehalte verhogen is dus veel beter dan allerlei coatings op je zaaizaad smeren. Humus bevat alle sporenelementen in de juiste verhoudingen en maakt je gewas bestand tegen allerlei ziekten en plagen. Allemaal redenen om eens wat meer compost op te brengen en wat minder te spuiten met van alles en nog wat. Goed voor de portemonnee ook!

 • jan10

  Veel succes Berend!!

 • superhoi

  Bedank voor je tips Berend, ik zal geen glyfosaat meer in de gerst spuiten!

Of registreer je om te kunnen reageren.