Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

Kamer wil openheid in testen gewasbeschermingsmiddelen

Den Haag – De Tweede Kamer wil dat de onderzoeken van producenten van gewasbeschermingsmiddelen, die door het toelatingscollege CTGB mede worden gebruikt bij de beoordeling, openbaar worden. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde in met deze motie van D66 en de Partij voor de Dieren.

De partijen willen maximale transparantie ten aanzien van de wetenschappelijke onderbouwing van de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en vraagt de regering hiervoor ook in Europees verband te pleiten. Staatssecretaris Co Verdaas (landbouw) heeft toegezegd binnen de bestaande juridische kaders bereid te zijn zich in te zetten voor meer openheid, als de Kamer dat wil.
De Tweede Kamer stemde ook in met een motie van PVV-Kamerlid Dion Graus. Hij pleit ervoor om daar waar mogelijk imkers bijenkasten te laten plaatsen op overheidsgebouwen, om hiermee de bijenpopulatie te versterken. Bijen zouden in steden minder last hebben van gewasbeschermingsmiddelen dan op het platteland. Middels een aangenomen motie van Graus wordt de regering ook opgeroepen om onderzoek te doen welke chemische middelen waar mogelijk kunnen worden vervangen door niet-chemische varianten.

Laatste reacties

 • Marco22

  Ha, ha bijen in steden dat wordt al gauw overlast. Alle bijen op een paar bloemen van Annie 3 hoog achter. Spuitbus erover klaar.

 • gerjan slingenbergh

  Op het gemeentehuis bij ons staan niet veel bloemen. Ze mogen er wel een emmer suikerwater bij zetten anders overleven de bijen dat niet.
  Kortom, het is een onzinnig plan.

 • agratax2

  Wat moet meer openheid toevoegen aan de veiligheid m.b.t. GBM? Niets want afgezien van wetenschappers kan geen mens de meters dikke rapporten lezen en begrijpen. De Kamerleden denken toch niet dat de aanvragen voor toelating een klein rapportje zijn geschreven in Jip en Janneke taal. Nee willen ze echt veiligheid dan moeten ze alle positieve en negatieve uitslagen van de proeven hebben en dan ook nog gedurende jaren, misschien wel decennia. Veel middelen zijn volgens de onderzoek rapporten geheel veilig en na en jaar of 15 komen er in eens allerlei negatieve gevolgen boven water. Maar dan wordt het pas echt moeilijk om de toelating in te trekken gedurende de termijn van toelating en daar komt bij dat er dan miljoenen verslindende onderzoeken nodig zijn om aan te tonen dat de gevolgen echt wel het gevolg zijn van dit ene middel of is het een samenloop van omstandigheden? De Tweede Kamer zal met hun eis niet meer dan een >schijn veiligheid< bieden aan de mensheid.

 • Mels

  Als de levensloop van de heer Graus een iets andere wending had genomen had hij nu een witte jas zonder mouwen aan in een hokje van 3 bij 3 gezeten,deze man is net goed genoeg om los te lopen en niet gek genoeg om op te sluiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.