Akkerbouw

Nieuws 799 x bekeken

Industrietelers starten procedure tegen Agrico

Amsterdam - De Stichting Gedupeerde Leden Agrico maakte 30 oktober een enquêteprocedure aanhangig bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam. De stichting is opgericht door leden van Agrico. Zij voelen zich gedupeerd door het besluit van Agrico om de teelt en afzet van industrieaardappelen, buiten hun medeweten om, over te doen aan aardappelverwerker Aviko Potato. Zo'n 150 ontevreden telers zijn lid van de stichting.

De stichting wil inzicht in de besluitvormingsprocedure. De leden vinden het besluit in strijd met hun coöperatieve afzetbelang. Ook twijfelen ze aan de rechtmatige totstandkoming van het besluit en aan de rechtmatigheid van het besluit zelf, aldus voorzitter Jan Veening van de stichting. De Raad van Beheer van Agrico blijft weigeren om inzage te geven in de besluitvormingsprocedure, stelt de stichting.

In november 2010 droeg Agrico de handel in fritesaardappelen over aan Aviko Potato zonder de ledenvergadering te raadplegen. Door de ophef die ontstond vertrok directeur Ineke Mastenbroek in december. In mei 2011 stapte ook voorzitter Herman Vermeer van de raad van beheer op.

Of registreer je om te kunnen reageren.