Akkerbouw

Nieuws

Graanmarkt EU verandert bij transgene gewassen

Rotterdam - Als de EU de teelt van transgene gewassen toestaat verandert de graanmarkt. Dan krimpt het areaal tarwe fors en gaan de Europese akkerbouwers meer mais en koolzaad telen. Volgens directeur Goris van Lit van de US Wheat Associates is dit ook gebeurd in de VS.

“Transgene mais en sojabonen verdringen tarwe uit het bouwplan”, zei hij op een bijeenkomst in Rotterdam. “Dat komt omdat er bij tarwe nog geen genetisch veranderde variëteiten zijn. De telers geven de voorkeur aan transgene gewassen. Dat verdringingseffect zie je ook in Roemenië en Oekraïne. De wereldproductie van tarwe daalt.”

De US Wheat Associates hoopt dat de teelt van transgene tarwe mogelijk wordt, zegt adjunct-directeur Tyler Jameson. “In 2008 hielden organisaties van tarwetelers in de VS, Canada en Australië in een verklaring een pleidooi voor transgene tarwe. Zij zien het tarweareaal krimpen. De US Wheat Associates staat achter de verklaring. Die gaan we binnenkort updaten. We willen ook de tarwetelers in Argentinië benaderen om zich aan te sluiten. Ook daar is al een grote acceptatie van transgene gewassen. En ook daar krimpt het tarwe areaal.”

De ontwikkeling van transgene tarwe is lastiger dan bij andere gewassen, zegt Jameson. “Tarwe heeft een ingewikkelde genetische structuur. Bovendien moet de VS voorzichtig zijn wat betreft de afzet van tarwe. Landen als Zuid-Korea, de Filipijnen, Japan en Indonesië willen geen transgene grondstoffen.”

Voor de VS zou het vermarkten van transgene tarwe geen probleem zijn, zegt Van Lit. “De VS kent zes gradaties van tarwe. Die houden we al strikt gescheiden."

Of registreer je om te kunnen reageren.