Akkerbouw

Nieuws 540 x bekeken

Goed jaar voor Brits ABF dankzij suiker en Primark

Londen – Het internationale voedingsbedrijf Associated British Foods (ABF) heeft een uitstekend boekjaar achter de rug. Dat is vooral te danken aan de goede resultaten bij de suikerdivisie AB Sugar, met name in Groot-Brittannië en Zuid-Afrika maar met ook een goede bijdrage uit Spanje, en een verdere expansie bij de goedkope kledingketen Primark.

ABF boekte in het boekjaar tot 15 september een omzet van bijna 15,3 miljard euro, elf procent meer dan een jaar eerder. De winst voor belastingen ging met 17 procent omhoog naar ruim 1,3 miljard. De onderneming is actief in 47 landen en heeft daar alles bij elkaar 106.000 werknemers.

De suikerdivisie kwam op een omzetstijging van 25 procent naar 3,3 miljard euro. De winst ging met 62 procent omhoog door een hogere productie en de sterke suikermarkten in Europa en Zuid-Afrika. British Sugar had, in tegenstelling tot een jaar eerder, een uitstekend seizoen, terwijl ook de opbrengsten bij het Spaanse Azucarera hoger uitkwamen.

''De vooruitgang die beide bedrijven de laatste jaren hebben gemaakt onderstreept het belang van voortdurende investeringen,'' tekent ABF daarbij aan. Ook Illovo, het grootste suikerbedrijf van Zuid-Afrika, kon de opbrengsten en resultaten verder verbeteren. In China werd verdere vooruitgang geboekt in het noorden maar de suikerproductie in het zuiden kampte met slechte weersomstandigheden.

De landbouwdivisie, die 1,56 miljard aan omzet bijdraagt, opereert eveneens steeds meer op een internationale schaal. De Britse tak profiteerde van een hogere productie aan bietenpulp, maar zag de marges wel onder druk komen door de problemen in de varkens- en pluimveehouderij. De grootste divisie levensmiddelen kwam met een omzet van bijna 4,6 miljard euro niet verder dan 1 procent groei terwijl de winst door herstructureringskosten bij Britse bakkerijen en in Australië met 23 procent daalde. Het bekendste product, Twinings Ovaltine dat in 100 landen te koop is, kon de verkopen echter verder opvoeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.