Akkerbouw

Nieuws

Genetisch verschil zomer- en wintergerst ontdekt

Gatersleben - Gewasonderzoekers van onder meer het researchinstituut IPK Gatersleben in Duitsland hebben de genetische informatie ontdekt die het verschil tussen zomer- en wintergerst bepaalt.

 

Dat is volgens hen van groot belang voor het begrijpen van het aanpassingsvermogen van het graan aan nieuwe milieuomstandigheden, met name als gevolg van klimaatverandering. Ook voor de uitbreiding van de teelt op minder vruchtbare grond is de ontdekking van grote betekenis, legt Benjamin Kilian van het IPK uit.

Gerst was oorspronkelijk alleen een wintergewas dat in het Midden-Oosten werd geteeld, maar nadien zijn er ook  zomervarianten ontstaan. Uiteindelijk blijkt er genetisch echter maar een heel klein verschil te zijn en daarin zit de verrassing, omdat daaruit blijkt hoe weinig er soms voor nodig is om planten aan te passen aan nieuwe milieu-uitdagingen. Bij het onderzoek waren ook onderzoekers uit Italië, Schotland en Zweden betrokken.

Of registreer je om te kunnen reageren.