Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

‘Forse stijging contractprijzen industriegroente’

Venlo – Groenteverwerker Oerlemans Foods biedt contracttelers van erwten 2.500 tot 2.600 euro per hectare, een stijging van 25 procent ten opzichte van vorig jaar.

Inkoopdirecteur Lou Heijnen voorziet voor groenten als spinazie, tuinbonen en sperziebonen ook een stijging van meer dan 10 procent, al worden hiervoor nog details uitgewerkt.
”Wil je de conserventeelt aantrekkelijk houden, moet je meegaan met de graanprijs”, aldus Heijnen. ”De contractprijs die Oerlemans biedt ligt niet alleen 25 procent hoger dan vorig jaar, ze ligt met een risico-opslag ook hoger dan bij tarwe. Daarbij zijn we voor tarwe uitgegaan van 22 cent per kilo.”

Het areaal industriegroente is stabiel, aldus Heijnen. “Maar het is elk jaar weer moeilijk een teruggang te voorkomen. De margedruk is in bij conservenproducenten hoog omdat grondstofprijzen stijgen en de supermarkten blijven concurreren op prijs en het niet altijd toestaan extra kosten te betalen. De situatie is nu wel zo dat het niet anders kan.”

Volgens Profel, de Europese koepel van industriegroenteproducenten, dreigt een tekort te ontstaan aan industriegroente in Europa, wat onafhankelijk van de graanprijs de prijs van industriegroente ook opdrijft. Het zwaarst getroffen is de teelt in het Verenigd Koninkrijk. Daar daalde de opbrengst van erwten met 35 procent en die van bonen met 20 tot 25 procent. Ook België meldt een afname van 20 tot 25 procent in de bonenproductie voor industriële verwerking. De erwtenproductie daalde daar met 5 tot 10 procent. Dat is vergelijkbaar met de productiedalingen in Nederland en Frankrijk.

Laatste reacties

  • vanhoutte

    de groentebedrijven hebben indertijd gelachen met de akkerbouwers, steeds meer eisen. En nu dikke paniek. In België verlagen ze op voorhand de tarra in de erwtenteelt. Hoeveel hebben ze al die jaren dan niet gestolen ??

  • 7222

    Ja groot gelijk,nu kunnen de akkerbouwers eisen stellen. Hopelijk zet deze trent zich door in de volgende jaren....

  • marc47

    Laat ze eerst de 25% maar terug geven die ze de laatste 12 jaar gestolen hebben aan tarra, maatsortering en prijscorrecties, en dan over prijsverhoging praten.

Of registreer je om te kunnen reageren.