Akkerbouw

Nieuws

Erwiniabacterie verplaatst zich ook door de lucht

Sint Annaparochie - De bacterie die erwinia veroorzaakt in aardappelen kan zich ook door de lucht verplaatsen. Bovendien bevindt de bacterie zich niet alleen in het naveleinde, maar door de hele knol. Dat vergt een andere analysemethode.

De projectcommissie voor het Deltaplan Erwinia presenteerde maandagavond in Sint Annaparochie in de eerste van een serie bijeenkomsten de resultaten van het praktijkgericht onderzoek dat is uitgevoerd in het deltaplan. Volgens onderzoeker Henk Velvis raken aardappelen in het veld in het eerste of tweede jaar vaak al besmet. "Dat is een verontrustende conclusie. Buitenlands onderzoek toont aan dat de bacterie zich ook kan verspreiden via aerosolen (stof- en vochtdeeltjes in de lucht) en insecten. De bacterie overleeft waarschijnlijk niet in de grond, maar wel op aardappelopslag en sommige onkruiden. Als we kijken naar de werkzaamheden die een teler uitvoert met aardappelen, dan is de loofklapper de grootste verspreidingsbron. De beste optie is om bij de loofdoding eerst het gewas volvelds dood te spuiten en vervolgens na 5 tot 7 dagen te klappen. In percelen met besmet loof wordt ook veel besmette nateelt gevonden."

Onderzoeker Kees Kristelijn stelt dat de bacterie zich in de hele knol kan bevinden. "Alleen het naveleinde testen geeft een onderschatting van de besmetting. Daarom hebben we in het onderzoek de nieuwe vacuümtoets gebruikt."

Om de schade door erwinia te beperken heeft de projectcommissie aanbevelingen opgesteld voor de telers. De kernpunten zijn veel testen, loofklappen in een vers gewas beperken en goed drogen na de oogst.

Of registreer je om te kunnen reageren.