Akkerbouw

Nieuws 1024 x bekeken

Deense boeren niet eens met pesticideplannen

Kopenhagen - De Deense regering wil het gewasbeschermingsmiddelenbeleid sterk aanscherpen. Doelstelling is om de milieu- en gezondheidsbelasting de komende drie jaar met 40 procent terugdringen door onder meer hogere heffingen op de middelen die het schadelijkst worden geacht en een reeks andere maatregelen en ingrepen.

De milieu- en gezondheidsbelasting van de middeleninzet zal jaarlijks worden berekend aan de hand van diverse factoren en weergegeven met een zogenoemde pesticidebelastingsindicator. Landbouwfederatie LF ziet er niets in. De concurrentiepositie van de akker- en tuinbouw wordt er verder door ondermijnd als gevolg van productiviteitsverlies en omvangrijke resistentieproblemen, vreest de organisatie. "Het resultaat zal zijn een grotere import van voedsel, waardoor het effect averechts uitpakt, want wij gebruiken in vergelijking met de meeste andere landen al relatief weinig middelen."

Of registreer je om te kunnen reageren.