Akkerbouw

Nieuws

Deens bedrijf gestraft voor illegaal pootgoed

Viborg – De rechtbank in het Deense Viborg heeft handelshuis Knud Kristensen veroordeeld voor de import en vermeerdering van illegaal pootgoed van het aardappelras Lady Rosetta. De eigenaar van het Deense bedrijf en zijn zakelijke partner moeten een boete betalen.

Knud Kristensen importeerde pootgoed van het ras Lady Rosetta vanuit Duitsland, waar het ras vrij is van kwekersrecht. Om de aardappel in Denemarken te mogen telen is toestemming nodig van de Nederlandse kweker C. Meijer. Knud Kristensen meende dat het kwekersrecht niet geldt, omdat het ras is geïmporteerd uit een land waar het vrij is. De rechter vindt echter dat het ras in Denemarken wel kwekersrechtelijk is beschermd, ook al komen de aardappelen uit een ander land.

Directeur Geert Staring van Breeders Trust, die namens veredelingsbedrijven de naleving van het kwekersrecht bevordert, noemt het een unieke zaak. “Dit soort zaken komt vrijwel niet voor in Denemarken.”

Het Deense bedrijf heeft 130.200 kilo aardappelen van het ras illegaal verhandeld en vermeerderd. De boete aan Breeders Trust bedraagt €16.014,60. Daarnaast moeten de eigenaar van Knud Kristensen en zijn zakelijke partner 30.000 Deense kronen (4.023 euro) betalen aan Breeders Trust als vergoeding voor de proceskosten plus een boete van nog eens 30.000 kronen, te betalen aan de Deense overheid. Staring: “Het gaat ons niet om de kleine telers, maar om de grote bedrijven. Die verstoren de markt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.