Akkerbouw

Nieuws 2588 x bekeken

CBS: Zeeuwse uienopbrengsten fors lager

Den Haag - De gemiddelde bruto-opbrengst van Nederlandse zaai-uien ligt dit jaar op 64,2 ton per hectare. dat is 4 ton minder dan in 2011. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De opbrengsten liggen in het zuidwesten van Nederland erg laag, vooral in Zeeland.

Het totale Nederlandse zaai-uienareaal is dit jaar 20.863 hectare. Dat was een jaar eerder nog ruim 10 procent meer: 23.295 hectare. De totale bruto-opbrengst ligt daardoor ook aanmerkelijk lager: ruim 15 procent.

Uitgesplitst naar provincie springen vooral Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant er in negatieve zin uit. Zeeland, met 5.076 hectare zaai-uien de op één na grootste uienprovincie in Nederland, noteert dit jaar een bruto-opbrengst van 56,7 ton per hectare. Dat is het minst van alle provincies. Maar ook Zuid-Holland (1.717 hectare, bruto-opbrengst van 60,9 ton) en Noord-Brabant (1.902 hectare, bruto-opbrengst van 60,9 ton) zitten ruim onder het landelijk gemiddelde.

In Flevoland worden altijd de meeste zaai-uien geteeld. Dit jaar was het areaal 8.431 hectare, ruim 40 procent van het totaal in Nederland. De bruto-opbrengsten lagen in deze provincie verreweg het hoogst: 69,8 ton. Dat was zelfs meer dan in 2011.

In de noordelijke provincies liggen de bruto-opbrengsten ook boven het landelijk gemiddelde. Noord-Holland noteert 64,6 ton en Groningen en Friesland zijn samen goed voor 65,9 ton. In totaal bedraagt het uienareaal in deze drie provincies 2.895 hectare.

In Limburg, Gelderland, Drenthe, Overijssel en Utrecht worden nauwelijks zaai-uien geteeld. Deze vijf provincies komen samen tot een areaal van 842 hectare: net 4 procent van het areaal in Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.