Akkerbouw

Nieuws 1488 x bekeken

Britse aardappelprijs verdubbeld

LONDEN – De gemiddelde prijsnotering van het Britse aardappelschap Potato Council ligt met 218,68 pond (269,94 euro) per ton precies twee keer zo hoog als vorig jaar rond deze tijd.

De spotprijs is nog sterker gestegen: van 86,23 pond per ton vorig jaar november naar 303,92 pond (375,18 euro) nu.

Volgens het schap is er voor de vrije handel te weinig aanbod. Dat komt mede omdat veel telers of handelaren de aardappelen liever vast houden voor de Kerstperiode waarin de vraag nog sterker aantrekt. Sommige soorten, zoals Estima en King Edward, brengen momenteel ook meer dan 400 pond ofwel nagenoeg 500 euro per ton op.

Uit het laatste weekoverzicht blijkt verder dat nog altijd ruim tien procent van de aardappelen niet gerooid is. Mede door de opnieuw hevige regenval van de afgelopen dagen moet in ieder geval een groot deel daarvan als verloren worden beschouwd. Eerder deelde de Potato Council al mee dat de totale oogst op het laagste peil in meer dan 35 jaar is uitgekomen.

Ruud Peys

Of registreer je om te kunnen reageren.