Akkerbouw

Nieuws 681 x bekeken 6 reacties

'Brazilië verhoogt bijmenging ethanol'

Londen – Brazilië verhoogt waarschijnlijk de bijmengverplichting voor ethanol in fossiele brandstof. De bijmenging ging in oktober 2011 van 25 naar 20 procent vanwege de hoge suikerprijs. Bestuursvoorzitter Plinio Nastari van het Braziliaanse marktbureau Datagron Consultancy zei op een conferentie in Londen dat de overheid de bijmenging weer wil verhogen naar 25 procent per 1 mei of 1 juni 2013. Door de verlaagde bijmenging moet het land meer fossiele brandstof importeren.

Volgens een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw speelt ook de subsidie een rol. “Brazilië geeft ruim 18 procent subsidie op fossiele brandstof om de inflatie te beperken. Dat kost veel geld. Nu suiker goedkoper is, is het aantrekkelijk meer ethanol te produceren. Daardoor kan Brazilië minder suiker exporteren.”

In de VS wordt ethanol uit mais geproduceerd. Daar was veel kritiek op vanwege de hoge maisprijs. De VS verbruikt ongeveer 40 procent van de mais voor ethanol. Maar het Amerikaanse milieuagentschap EPA gaat de bijmenging niet verlagen, zegt de productschapswoordvoerder. “Volgens de EPA heeft de ethanolproductie in de VS slechts voor 1 procent effect op de wereldmarktprijs van mais. Dat komt volgens de EPA omdat het bijproduct uit de ethanolproductie (DDGS) weer als veevoer wordt gebruikt.”

Laatste reacties

 • denker123

  Grote leugens van de E.P.A dat mais slechts voor 1 procent effect heeft op de verhoging van de wereldmarktprijs.Slechts 1kg op 4kg mais komt terug als [ddgs] veevoer.Dus deze 40% van de mais voor ethanol is netto 30% van de V.S.mais dat uit de markt voor ethanolproduktie gaat, breng deze 30% terug als mais op de wereldmarkt de maisprijs zal volledig instorten.De E.P.A.loopt volledig aan het handje van Poet de grootste ethanolproducent en Monsanto ,Cargill .

 • ed12345

  Denker 123 ik loop al een paar dagen mee in dat mais gebeuren er zijn jaren geweest dat mais opgeslagen werd in oude zoutmijnen andere jaren werden de boeren betaalt voor het thuis opslaan en werden vooruit betaalt voor diezelfde mais en zo kan ik nog wel een paar voorbeelden noemen .Niet vergeten dat de boeren in de midwest weldegelijk politiek belangrijk zijn( niet zoals in holland dat jullie eigenlijk maar weinig in de melk te brokkelen hebben) dus toen de ethanol op kwam in een tijd dat de opep landen veel druk op de usa uitoefende was het goed voor de schonere uitlaatgassen minder olie van de opep en de druk van de ketel van de soms erg grote mais vooraden dus nu die fabrieken er staan is het wel moeilijk om nu de kraan dicht te draaien wat Cagill betreft ik ben er zeker van dat die liever geen ethanol zou zien ;Het is altijd nog steeds gemakkelijker om iets goedkoop te verkopen dan duur en ook de productie elders wordt dan minder aantrekkelijk

 • jan10

  Er kan me niet genoeg bijgemengt worden!!!

 • politiek

  Jan10, ik begrijp je wel. Hoe meer granen (en mais ) er opgestookt wordt voor energie, hoe hoger de prijzen voor die granen zullen worden. Vooral als men het percentage granen wat je VERPLICHT moet opstoken voor die ,,groene,, energie wat kan opschroeven is pure bussiness. Met b.v. 230 euro/ton geleverd aan die energiecentrales is het gemakkelijker 8 euro marge te pakken als zonder die energiecentrales proberen 3 euro marge te pakken bij een prijs van 150 euro/ton. Het probleem bij de veehouderij die daardoor met duurder voerprijzen te maken krijgt is uiteraard niet uw probleem. Juist eerder een plus omdat die ook aan die die granen beginnen te ,,trekken,, om te verwerken in de veevoeders.

 • jan10

  Politiek, houd asjeblieft op over duur graan. In de jaren 50 kon een teler voor 1kg. graan 1l.benzine kopen, nu het graan z.g. duur is hebben we ca.7kg. graan nodig voor die l. benzine , en 6 jaar trug nog 10 kg.
  Wees blij als burger dat er z.g. zoveel overproductie is,want als er echt een keer stront aan de knikker is ,is er direct graan beschikbaar.
  En in een brood van 2euro zit ook wel voor 20 ct. graan, dus wat is hier duur???
  Voedsel in het algemeen is nog spotgoedkoop,maar zo gauw er arbeid en energie aan te pas komt dan word het opeens duur!!!
  Denk daar maar eens over na!!!!!!

 • mfanto

  helaas zijn er beter alternatieven dan brandstof maken uit mais maarja dat levert de amerikaanse subsiedie boeren niets op. zoveel mogelijk mais verbouwen en dan de verwerkende industrie het goedkoop overal instoppen maarja als je dan bij frisdranken bent aan gekomen blijft er weinig over wat moeten we met die mais en toen hadden ze ineens het idee ( wat Henry Ford al jaren geleden had) om er brand stof van te maken, 80% van de Ford T model liep ook op ethanol maar toen hadden er een paar hele rijken meneren een ander idee (prohabithion) en daar ging de hele industrie ten onder wat had dat kunnen worden als dat idee 80 jaar verder ontwikkeld was

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.