Akkerbouw

Nieuws 3291 x bekeken 3 reacties

BAI: 3,45 miljoen ton consumptieaardappelen geoogst

Zoetermeer - Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI) van het Productschap Akkerbouw schat de totale bruto opbrengst aan consumptieaardappelen op 3,45 miljoen ton. Dat blijkt uit de opbrengst- en voorraadmeting met als peildatum 15 november.

Dat is 0,45 miljoen ton (11,5 procent) minder vergeleken met dezelfde peiling in 2011. Toen werd de opbrengst op 3,9 miljoen ton geschat.

Vergeleken met 2011 is het areaal consumptieaardappelen gekrompen van iets minder dan 71.000 ha naar ongeveer 66.000 ha. Uit de peiling blijkt dat ook de gemiddelde bruto opbrengst is gedaald en wel van ruim 55 ton per hectare naar 52 ton. Van de totale bruto opbrengst is ongeveer 75 procent bestemd voor de verwerkende industrie en 25 procent voor de versmarkt.

Op enkele honderden hectares na (minder dan 1 procent van het areaal) zijn alle aardappelen geoogst, aldus het BAI.

De  peiling is gebaseerd op de reacties van 409 telers met minstens 2 hectare en samen 8.300 hectare consumptieaardappelen, wat overeenkomt met 12,5 procent van het totale areaal consumptie aardappelen vanaf 2 hectare. Bijna 99 procent van het totale areaal consumptieaardappelen in Nederland wordt in 2012 geteeld op bedrijven met meer dan 2 hectare consumptieaardappelen.

Van de bruto opbrengst is medio november in totaal ongeveer 43 procent, ruim 1,45 miljoen ton aardappelen, afgeleverd (af land en uit de schuur) tegenover ongeveer 1,18 miljoen ton medio november vorig jaar. Daarmee is 2012 enigszins vergelijkbaar met oogstjaar 2008, aldus het BAI. In de tot nu toe al afgeleverde partijen aardappelen ligt het percentage tarra op 7,6 procent tegenover 9 procent medio november een jaar geleden. Netto is er nu ruim 1,35 miljoen ton afgeleverd tegenover 1,07 miljoen ton medio november 2011.

Van de aardappelen die nog in bewaring liggen is ongeveer 0,84 miljoen ton (2011 0,97 miljoen ton en 2010 0,78 miljoen ton) al verkocht.

Het gemiddelde tarrapercentage van de vrije aardappelen wordt door de ondervraagde bedrijven geschat op bijna 12,5 procent (vorig jaar bijna 11 procent en in 2010 12 procent). Dat betekent dat er netto nog ruim 1 miljoen ton vrije aardappelen in voorraad liggen. Medio november 2011 was dat bijna 1,6 miljoen ton, in 2010 ongeveer 1,4 miljoen ton, in 2009 1,3 miljoen ton en in 2008 1,2 miljoen ton.

De volgende voorraadmeting wordt half februari 2013 gehouden.

Christel Labee

Laatste reacties

 • agratax2

  Als producent heb ik altijd al bezwaar gehad tegen dit soort prognoses. Hiermee kan de handel zijn strategie op gaan baseren en de boer mg dan hopen dat hij een goede prijs krijgt. Dit jaar is de uitslag voor de boer goed of gaat de handel misschien zijn blik werpen op Noord Afrika, om daar vroege piepers in te kopen? Wij als boeren met onze eigen Productschappen geven ze alle concurrentie gevoelige informatie op een presenteer blaadje. Doen we het niet via de Schappen dan doen we het via de Mei telling en de door het CBS gehouden peilingen m.b.t. oogst verwachting.

 • joannes

  Onzin Agratax1, produceren is gebasseerd op vakkennis en handel is ook gebaseerd op vakkennis. Maar handel is een vak waarin informatie gekoppeld aan een netwerk van leveranciers en afnemers de prijs bepaalt. Nu denk niet dat een handelaar niet aktief op zoek gaat naar informatie voor zijn vak. Dus .... wanneer er onpartijdige professionele bureaus zijn die op basis van de moderne enquete en interview technieken voorspellingen afgeven geeft de producenten tenminste dezelfde info als de handelaren. Een boer kan dan in ieder geval op onpartijdige informatie beslissen wat te doen inplaats van dat hij afhankelijk is van de paar handelaren of zijn eigen intuïtie! Dat het weer kan omslaan zoals afgelopen zomer in de US is een natuurverschijnsel waar de boer wanneer bewust, de grootste ervarings specialist is!

 • kees.hanse1

  Wat zijn wij landbouwers toch een koekebakkers, laten we al onze oogstgegevens geven aan de industrie. Zo weten ze precies wat ze moeten doen om de prijs niet verder op te laten lopen of nog erger, ze zullen toch proberen de prijs onderuit te krijgen.

  Ondernemers STOP hiermee, omgegevens te verstrekken aan wie dan ook. Al dezegegevens worden alleen tegen ons gebruikt.

Of registreer je om te kunnen reageren.