Akkerbouw

Nieuws 1549 x bekeken

Avebe mag telers zonder getekend contract niet beboeten

Leeuwarden - Aaardappelzetmeelconcern Avebe heeft ook in hoger beroep ongelijk gekregen in de zaak tegen zeven telers, die in de teeltjaren 2007 en 2008 niet hebben voldaan aan de leveringsplicht.

Avebe had de telers een boete opgelegd van 10 euro per ton niet-geleverde zetmeelaardappelen. De telers hadden geen contract ondertekend.

De betrokken Avebe-leden voldeden in de ogen van het bedrijf niet aan de verplichting om het teeltcontract in te sturen. Het Leeuwarder gerechtshof zegt dat het nergens in de regels van de coöperatie duidelijk is vastgelegd dat leden verplicht zijn een teeltcontract getekend in te sturen. Daarmee sluit het hof in hoger beroep aan bij de uitspraak van de Groninger rechtbank in maart van het vorig jaar.

Avebe stelt dat het niet indienen van een ondertekend teeltcontract indruist tegen de grondgedachte van de coöperatie. Daarom kon het bestuur een boete opleggen, aldus het bedrijf. Het gerechtshof zegt echter dat Avebe die stelling onvoldoende onderbouwt.

De coöperatie had de aardappeltelers boetes opgelegd variërend van 6.700 tot ruim 40.000 euro. Die boetes hoeven de boeren niet te betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.