Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Agrifirm: kansen voor cichorei in Haarlemmermeer

Apeldoorn – De cichoreiteelt biedt kansen in de Haarlemmermeer. De teeltvoorwaarden zijn aantrekkelijk genoeg, zegt Mark Ermers, teeltspecialist Akkerbouw bij Agrifirm Plant.

“Je hebt voor cichorei lichte grond nodig met een maximale afslibbaarheid van 35 procent. Die is ook in de Haarlemmermeer. En de nalevering van voedingsstoffen is vrij groot, net als in Flevoland. Dan zijn bovengemiddelde opbrengsten haalbaar. Er zijn genoeg akkerbouwers die een alternatief gewas zoeken om het risico meer te spreiden.”
De coöperatie inventariseert daarom of het mogelijk is een telersregio te starten in de Haarlemmermeer. Ermers: “Cichorei wordt daar nog niet geteeld. Verwerker Sensus heeft de voorwaarden voor oogst 2013 zo aangepast dat het aantrekkelijk kan zijn. Een belangrijke voorwaarde om een teeltregio te vormen is dat er genoeg telers zijn. Een klein areaal in een regio is niet aantrekkelijk voor Sensus. Telers moeten er wel op letten dat de grond niet te zwaar en de onkruiddruk niet te hoog is.”
Agrifirm is agent van Sensus. Ermers: “Telers kunnen voorlichting krijgen. Agrifirm verzorgt de uitlevering van het zaaizaad en de planning van de oogst.”

Eén reactie

  • jan10

    In het verleden werd het daar wel geteelt maar omwille van de hoge transportkostren is de teelt gestaakt.
    Het transport is zeker opeens goedkoper geworden??

Of registreer je om te kunnen reageren.