Akkerbouw

Nieuws 2116 x bekeken

Agrifirm: hoogste tarweprijs in korte pool

Apeldoorn – Agrifirm Plant betaalt een recordprijs van €232,60 euro per ton tarwe in de korte bewaarpool. Vorig jaar bracht tarwe in deze pool €192,90 op. De tarwe in de korte bewaarpool brengt dit jaar nog meer op dan in 2007 toen een prijs is gerealiseerd van €203,50.

De prijs is inclusief een bewaarvergoeding van 2 euro per ton bij levering na 15 september, zegt Aart den Bakker, manager Afzet bij de coöperatie. “Zo’n 90 procent van de tarwe in de korte bewaarpool wordt dan geleverd. Het is een aansprekende prijs waarmee mooie graansaldo’s zijn te realiseren, die jarenlang niet zijn gehaald.”

Bij levering vanaf 1 september is de vergoeding 1 euro. Daarnaast ontvangen de leden van Agrifirm een ledenvoordeel van 60 cent per ton.

Bij de start van de verkoopperiode lagen de prijzen ruim onder de 200 euro per ton. Den Bakker: “Voorafgaand aan de oogst is door veel telers op dat niveau graan verkocht op dagprijzen. De noteringen van oogst 2012 bewogen zich in de verkoopperiode van de pool tussen ongeveer 200 en 240 euro.”

De korte bewaarpool is bedoeld voor telers die graan kunnen opslaan voor vier tot acht weken en staat los van de basispool. In de basispool wordt het graan verkocht vanaf het voorjaar vóór de oogst tot eind mei in het jaar na de oogst. Eind september verhoogde Agrifirm de voorschotprijs voor tarwe in de basispool naar 220 euro. Die voorschotprijs is hoger dan de hoogste eindprijs die Agrifirm ooit voor tarwe betaalde aan telers.

Of registreer je om te kunnen reageren.