Akkerbouw

Nieuws

Wintertarwe in VS maakt moeilijke start door droogte

Washington – De wintertarwe in de VS maakt een slechte start door een gebrek aan regen. Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) is 36 procent van de gezaaide wintertarwe gekiemd. Gemiddeld over de vijf voorgaande jaren is dat 44 procent.

Het zaaien zelf verloopt gemiddeld. Volgens USDA is 71 procent van het geplande areaal gezaaid, precies het gemiddelde van de laatste vijf jaar.

In de belangrijkste graanstaat Kansas staat de gekiemde wintertarwe op 42 procent van de percelen er goed of uitstekend bij. Dat is veel lager dan gemiddeld. Analistensite Agrimoney vindt het te vroeg om daar conclusies uit te trekken. Maar als de tarwe te weinig ontwikkeld de winter in gaat, is er meer kans op uitwintering.

Ook in Roemenië starten de wintergewassen moeilijk. De Amerikaanse landbouwraad in Boekarest schat dat de Roemeense akkerbouwers vanwege gebrek aan regen bijna de helft minder winterkoolzaad hebben ingezaaid. Ook het areaal wintertarwe en wintergerst krimpt. Het heeft geregend de laatste weken, maar onvoldoende om de watervoorraad aan te vullen. Wat ook meespeelt is dat afgelopen winter veel gewassen door strenge vorst zijn uitgewinterd.

Of registreer je om te kunnen reageren.