Akkerbouw

Nieuws 1001 x bekeken

WUR: binnen vijf jaar gerst telen op zilte grond

Wageningen – Binnen vijf jaar zijn gerstrassen beschikbaar die op zilte gronden kunnen worden geteeld.

Dat verwacht onderzoeker Nguyen Viet Long, die vrijdag promoveert aan de Wageningen Universiteit op een onderzoek naar zouttolerantie van gerst.

Nguyen vond in zijn onderzoek op de chromosomen van gerst twee gebieden waar de genen liggen voor verminderde gevoeligheid voor zout-ionen en voor betere tolerantie tegen zogeheten osmotische stress. Deze stress treedt op als de zoutconcentratie in het bodemvocht hoger is dan in de plant. De plant kan dan minder makkelijk water opnemen, waardoor allerlei processen in de plant in het honderd kunnen lopen.

De verminderde gevoeligheid voor osmotische stress vond Nguyen op chromosoom 6. Deze vondst is een primeur, waarvoor volgens Wageningen UR volop belangstelling is in de internationale onderzoekswereld.
Verzilting van landbouwgronden is een wereldwijd probleem. Een oppervlakte zo groot als tweehonderd keer Nederland is inmiddels te zout om goed te kunnen gebruiken voor de productie van voedsel. Eenvijfde van die gronden hoort tot de best geïrrigeerde landbouwgronden. Klimaatverandering zal het verziltingsprobleem nog verder vergroten.
Daarom zoeken onderzoekers en plantenveredelaars over de hele wereld naar mogelijkheden voor de ontwikkeling van zouttolerante gewassen voor de akkerbouw en tuinbouw. Het gaat daarbij vaak om belangrijke voedselgewassen zoals granen en aardappels. De Vietnamese promovendus Nguyen zocht in gerst naar de mogelijkheden. Veel resultaten van zijn veredelingsonderzoek zouden niet alleen nuttig zijn voor gerst, maar ook goed te gebruiken door onderzoekers die aan tarwe of rijst werken.
Nguyen werkte onder andere samen met het Leibniz-Institut für Pflanzengenetik und Kulturpflanzenforschung (IPK) in Duitsland. Dat instituut beschikt over een grote collectie gersttypes. Nguyen onderzocht een kleine tweehonderd verschillende gersttypes, onder andere uit het Midden-Oosten. Dat is het oorsprongsgebied van gerst, waardoor daar veel genetische variatie is te vinden. Doordat veel verschillende gersttypes te onderzoeken, kon Nguyen de plaats van de belangrijke erfelijke eigenschappen sneller en nauwkeuriger bepalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.