Akkerbouw

Nieuws 2526 x bekeken 4 reacties

'VS oogst record aan mais en soja in 2013'

Washington – De VS oogsten volgend jaar een record aan mais en soja als de areaalprognose van marktbureau Informa Economics uitkomt en het groeiseizoen gemiddeld uitvalt.

Het Amerikaanse marktbureau verwacht dat de akkerbouwers in 2013 meer mais en soja zaaien vanwege de hoge prijzen. Deze twee gewassen beslaan samen 55 procent van het akkerbouwareaal in de VS.

De akkerbouwers hebben de meeste wintertarwe nu gezaaid. Volgens Informa Economics groeit het tarweareaal naar 23 miljoen hectare. Dat is een groei van ruim 400.000 hectare. Het maisareaal groeit met 239.000 hectare naar 39,5 miljoen hectare. Als de prognose uitkomt, is dat het grootste maisareaal in de VS in zestig jaar.

Het soja-areaal in 2013 schat Informa Economics op 32,4 miljoen hectare. Dat is een groei van 1,1 miljoen hectare en een record, nadat het soja-areaal in de VS dit jaar ook al het grootste ooit was.

Als de prognoses van het bureau uitkomen en het groeiseizoen gemiddeld verloopt , dan oogsten de Amerikaanse akkerbouwers volgend jaar een record van 371 miljoen ton mais. Dat is 36 procent meer dan dit jaar. Ook bij soja wordt dan in 2013 een recordproductie bereikt van 95,2 miljoen ton. Dat is een groei van 22 procent. Dit jaar vielen de oogsten van mais en soja tegen door droogte.

De tarweproductie wordt geraamd op 63 miljoen ton. Dat is 2 procent meer dan in 2012. De VS heeft dit jaar veel tarwe geoogst. De ergste droogte begon pas toen de meeste tarwe al was afgerijpt.

Laatste reacties

 • info95

  Riepen ze vorig jaar ook al....

 • Jan Zonderland

  De prijzen zijn momenteel te hoog dus maar flink wat 'prognoses' de wereld insturen dan zakken de prijzen wel. Verder creeert men op deze manier onnatuurlijke prijsfluctuaties die de speculanten nodig hebben om grof geld te verdienen.

 • Dpj

  En van al die wintertarwe die er al gezaaid is moet ik nog maar zien wat er van op komt... Nog steeds hoge temperaturen en geen regen daar.

 • biertje

  Gewoon een schande dat dit soort van waarzeggerij gepubliceerd word

Of registreer je om te kunnen reageren.