Akkerbouw

Nieuws laatste update:10 okt 2012

Toch weer records voor Franse graanoogst

Parijs – Frankrijk laat alsnog recordgraanopbrengsten zien. Dat blijkt uit cijfers van de agrarische informatiedienst Agreste.

Voor Franse akkerbouwers zag het er aan het begin van het jaar somber uit. De late vorst had een flink deel van het nog jonge Franse graan vernield en een aantal velden moest omgeploegd en opnieuw ingezaaid worden. Maar dankzij de overvloedige regen van het voorjaar is het met de Franse graanoogst toch nog goed gekomen. Sterker nog, voor sommige gewassen zijn opnieuw record opbrengsten binnen gehaald.

Al met al is er aan granen 11 procent meer binnengehaald dan de voor Franse begrippen geringe oogst van 2011, meldt Agreste. Zachte tarwe is op 35,9 miljoen ton uitgekomen, ruim 6 procent meer dan een seizoen eerder. Dat komt vooral door een uitstekend rendement van 7,36 ton per hectare, in sommige streken een ton meer dan vorig jaar, waardoor het verlies van circa 100.000 hectare aan tarwe door de vorst ruimschoots is gecompenseerd. Harde tarwe, dat met 2,4 miljoen ton een veel kleinere rol speelt, is met een opbrengst van 5,45 ton per hectare zelfs op een record rendement uitgekomen.

Gerst komt met 11,3 miljoen ton boven de oogst van de twee voorafgaande jaren uit. Het record van het prachtige graanjaar 2009 is echter niet gebroken. Het areaal was met bijna 1,7 miljoen zo'n 140.000 hectare groter dan vorig jaar, wat vooral komt doordat veel door de vorst aangetaste velden met tarwe alsnog inderhaast met gerst zijn ingezaaid. Bovendien lag de opbrengst per hectare met 6,73 ton ook flink boven het gemiddelde. Bij koolzaad is een oogst van ruim 5,4 miljoen ton ondanks de vorstschade toch nog licht hoger dan vorig seizoen en bovendien acht procent boven het vijfjaarlijkse cijfer.

De zomergewassen hebben het er echter slechter van afgebracht. Zowel korrel- en voedermais als zonnebloemen en suikerbieten leverden daardoor minder op dan in het wat weer betreft veel mooiere 2011. Bij korrelmais komt de oogst daarmee op 15,1 miljoen ton, wat door een lagere rendement vier procent minder is dan vorig seizoen. Bij zonnebloemen is de schade nog groter met een oogst van 1,65 miljoen ton ofwel bijna 13 procent minder dan in 2011. Dat komt voor dat gewas echter ook voor een deel door de verdere inkrimping van het areaal naar nu nog 680.000 hectare. Tenslotte schat Agreste de oogst aan suikerbieten op 34,15 miljoen ton wat bijna drie miljoen ton minder is op jaarbasis, een terugloop die ook bij de bieten wordt veroorzaakt door een behoorlijk lagere opbrengst per hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.