Akkerbouw

Nieuws 596 x bekeken

Rusland: 8,1 miljoen ton graan uitgevoerd

Moskou/Astana - De Russische graanoogst is tot nu toe bijna een kwart lager dan een jaar geleden, blijkt uit cijfers van het Russische ministerie van landbouw.

Door de droogte is tot en met 2 oktober 67,5 miljoen ton binnengehaald. Dat was in 2011 nog 87,6 miljoen ton. Het graan werd geoogst op 36,4 miljoen hectare. De gemiddelde opbrengst was 1,85 ton per hectare. Vorig jaar was dit 2,31 ton per hectare.

Uit diezelfde cijfers blijkt dat Rusland tot en met 2 oktober 8,1 miljoen ton graan heeft geëxporteerd. Rusland gaf eerder aan dat het graanexportplafond 10 tot 14 miljoen ton bedraagt. In hoeverre de kritiksche grens al (bijna) bereikt is, is dus nog enigszins onduidelijk.

In Kazachstan is door droogte in belangrijke productieregio's ook erg weinig graan binnengehaald. De oogst bedraagt slechts 14,3 miljoen ton. Dat is maar iets meer dan de helft van de oogst over dezelfde periode in 2011. Dat blijkt uit cijfers van het Kazachstaanse ministerie van landbouw. In het land is het graan volgens het ministerie op meer dan 1 miljoen hectare van de in totaal 16,2 miljoen hectare verloren gegaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.