Akkerbouw

Nieuws 2793 x bekeken

Regen spelbreker inzaai graszaad

Doetinchem - De vele regen van de afgelopen weken verstoort vooralsnog de inzaai van graszaad. Het land is veel te nat. En nu het inmiddels oktober is, begint de tijd te dringen.

"Het ligt sinds dinsdag overal stil", vertelt Wim Geluk van zaadbedrijf Innoseeds. "In het Zuidwesten is wel 25 tot 30 millimeter gevallen en in het Noorden is de situatie slechter. Bovendien is niet al het land vrij, omdat er nog aardappelen en uien gerooid moeten worden. We hebben dus een achterstand. Op dit moment is 60 procent van het graszaad ingezaaid. Het is hopen op beter weer, want de situatie is toch kritisch aan het worden. De komende week wordt het spannend."

Zijn collega Joop Bouwkamp van Barenbrug Holland is iets positiever gestemd. "Ik schat dat 80 procent van het graszaad nu ingezaaid is. De situatie is niet rooskleurig, maar ook niet kritisch. Ik verwacht dat de laatste 20 procent bijna wel zal lukken."

De 'deadlines' voor de inzaai van graszaad zijn in Noorden anders dan in het Zuidwesten. In het Noorden moet het graszaad grofweg rond 10-15 oktober ingezaaid zijn. Het Zuidwesten heeft ongeveer tien dagen meer speling.

Of registreer je om te kunnen reageren.