Akkerbouw

Nieuws

Regen belemmert inzaai mais in Zuid-Amerika

Buenos Aires – De inzaai van mais verloopt traag in Argentinië en Brazilië door de vele regen. Daardoor groeit de kans dat de landen minder mais produceren dan dat er mogelijk is. Terwijl de wereld al zo krap in de mais zit. Volgens de Buenos Aires Grains Exchange is in Argentinië 32 procent van de mais gezaaid. Normaal zit al bijna de helft in de grond. Argentinië is na de Verenigde Staten de grootste maisexporteur in de wereld.

Volgens analistensite Agrimoney komt ook in Brazilië de inzaai van mais traag op gang. In het zuiden van Brazilië moeten sommige akkerbouwers de mais zelfs overzaaien omdat die door nachtvorst of hagel verloren is gegaan.

De maisverbruikers hadden gehoopt dat het zuidelijk halfrond, en dan vooral Argentinië en Brazilië, dit seizoen veel mais zouden oogsten. Dat zou de prijs drukken nadat de VS door droogte zo’n 14 procent minder mais produceert dan vorig jaar, ondanks dat het areaal daar fors was gegroeid. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) gaat er tot nu toe dan ook vanuit dat Argentinië dit seizoen een record van 18,5 miljoen ton mais gaat exporteren. Gezien de traag verlopende inzaai is dat nog de vraag.

Volgens Agrimoney is de kans groot dat de akkerbouwers in Argentinië en Brazilië minder mais telen dan gepland. Als het voor mais te laat is kunnen nog wel sojabonen worden gezaaid. Die kunnen volstaan met een korter groeiseizoen dan mais. In Argentinië kunnen sojabonen van oktober tot begin januari worden gezaaid. Mais kan het beste worden gezaaid in september of oktober.

Of registreer je om te kunnen reageren.