Akkerbouw

Nieuws 2182 x bekeken

Rabobank: vraag oliezaden groeit hard

Utrecht – De vraag naar plantaardige oliën neemt vanaf 2016 toe met 23 miljoen ton per jaar. Dat schrijft de onderzoeksafdeling van Rabobank International.

De bank verwacht dat de productie de toenemende vraag maar net of net niet kan bijbenen, met als gevolg hoge en beweeglijke prijzen. Wanneer de productie achterblijft en prijzen scherp oplopen, zal vanuit de biodieselindustrie vraaguitval plaatsvinden.

De eindvoorraad ten opzichte van het verbruik ligt volgens de rapporteurs op het laagste niveau sinds 38 jaar. Aan het eind van het seizoen 2012/2013 zal de eindvoorraad slechts 7,5 procent van het jaarlijkse verbruik dekken.

In de afgelopen jaren schommelde de zogeheten 'stocks-to-use'-ratio’s tussen de 15 en 18,5 procent. De oorzaak ligt in toenemende consumptie van vooral soja- en palmolie in met name Azië. In de laatste tien jaar bijvoorbeeld is de vraag in China met 25 procent gegroeid.

In het afgelopen decennium stegen productie en consumptie elk jaarlijks met zo’n 5 procent per jaar, totdat enkele seizoenen geleden de productie is gaan achterlopen met als gevolg prijsrecords.

Het is volgens de Rabobank voor boeren niet eenvoudig de productie uit te breiden, zeker nu ook de markten voor mais en tarwe krap zijn en vragen om areaaluitbreidingen. De Rabobank stelt dat de vraaggroei doorzet ondanks de economische crisis en hoge prijzen, vooral omdat het grootste deel van de vraag, zo’n 76 procent, afkomstig is uit de voedingssector.

In het geval van China is 90 procent van de vraag afkomstig van de voedingsindustrie. Plantaardige oliën worden gebruikt voor onder meer bakolie, margarine, bakkerij-ingrediënten en sojasaus. In China, de grootste markt voor oliezaden, is soja-olie momenteel goed voor 40 procent van de totale consumptie van oliezaden.

De vraag naar soja neemt toe met zo’n 7 procent per jaar. In India neemt met name de vraag naar palmolie sterk toe. Alleen vanuit de biodieselindustrie is mogelijk vraaguitval te verwachten, aldus de Rabobank.

Of registreer je om te kunnen reageren.