Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

Rabo: prijzen graan en soja blijven zeker op peil

Londen – De Rabobank verwacht dat de graan- en sojaprijzen minstens op peil blijven. Vooral bij tarwe is een prijsstijging waarschijnlijk, schrijft de Rabobank Agri Commodity Markets Research in een rapport over de markt van agrarische grondstoffen.

“Door slecht weer produceert de wereld minder tarwe dan gedacht. De landen rond de Zwarte Zee zijn vrijwel door hun voorraad tarwe heen die ze beschikbaar hebben voor export. Bovendien hebben veel regio’s waar wintertarwe is gezaaid last van droogte.”

Bij mais verwacht de Rabobank een minder sterke opwaartse druk op de prijzen. “Zuid-Amerika gaat naar verwachting een record aan mais produceren. Maar de vraag naar mais blijft groot, waardoor de markt krap blijft.”
Bij sojabonen zijn de Rabo-analisten minder optimistisch dat de prijzen verder stijgen. “Er is meer soja beschikbaar dan eerder werd gedacht. Bovendien is het groeizaam weer in de regio’s in Zuid-Amerika waar veel sojabonen worden geteeld.”
De Rabobank constateert dat de prijzen van mais en soja de laatste weken onder druk staan omdat de oogst in de VS snel verloopt. “Maar de grondstoffen worden ondergewaardeerd op de termijnmarkten. De voorraden in de VS zijn klein en de vraag blijft groot omdat de prijzen door de voorspoedige oogst onder druk staan. De markt verwacht een grote oogst vanuit Zuid-Amerika later dit seizoen, maar het is nog afwachten hoe het groeiseizoen daar verloopt."

Laatste reacties

 • info258

  Bedankt (R)uimt (A)lle (B)oeren (O)p. Ik weet niet of de soep zo heet gegeten wordt dan ie wordt opgediend. Rustig blijven en niet te veel paniek zaaien. Onrust op de markt is voor alle partijen een slechte zaak.

 • henk 60

  Lekker gevoel dat de tarweprijs stijgt of stabiel op huidig hoogte blijft.
  Nu de rest ook nog.

 • joannes

  Heeft de RABO regelmatig, betrouwbare prijsverwachtingen? De historie getuigd dat ze er helaas ook naast kunnen zitten.

 • wormel

  De RABO is de grootste maffia van de agrarische sector. Ik hoorde dat door het instorten van de vastgoedmarkt de RABO de handen daar van afgetrokken heeft en nu de grootste speculanten zijn met inkoop van voedergrondstoffen. Dus de prijs van voer gaat naar boven zodat ze de boeren nog maar meer krediet kunnen geven om door te zwoegen.
  Als dit echt waar is: RABO schaam je!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.