Akkerbouw

Nieuws

PCA: Bintje had kort groeiseizoen

Kruishoutem - De Bintjes hadden een kort groeiseizoen in België. Uit de laatste bemonstering van dit seizoen blijkt volgens het onderzoeksinstituut PCA dat de Bintjes gemiddeld 125 groeidagen hadden, met een spreiding van 114 tot 134 dagen. Een volledig groeiseizoen telt normaal gezien zo’n 145 groeidagen.

Volgens het PCA zijn er de laatste twee weken geen kilo's meer bij gekomen. De laat gepote Bintjes zitten gemiddeld op 41 ton per hectare bruto, waarvan 2 ton ondermaat. 63 procent van de knollen valt in de sortering 50-op. De vroeg gepote Bintjes zaten half september op een opbrengst van 53 ton per hectare bruto.
Gemiddeld over alle zestien proefpercelen bedraagt de Vlaamse opbrengst aan Bintjes 46 ton per hectare met 65 procent grove aardappelen. Daarvan valt 44 ton in de sortering 35-op. De vroeg gepote percelen halen een gemiddelde opbrengst van 51 ton Bintjes per hectare. Bij de laat gepote Bintjes is dat 39 ton. Volgens het PCA valt het aantal afwijkende knollen erg mee. "Afval in de vorm van rotte, gekloven, misvormde of groene knollen is met gemiddeld 2,5 ton per hectare zeer beperkt. De eindrooingen van de rassen Asterix en Fontane zijn nog bezig in Vlaanderen."

In Wallonië bemonsterde de branche-organisatie Fiwap op enkele laat gepote percelen een opbrengst van 41 ton Bintje per hectare van 35-op. Vijf percelen Fontane zijn bemonsterd op 45,2 ton per hectare 35-op met 77 procent in de grove sortering en een onderwater gewicht van 430 gram per 5 kilo. Bij vier percelen Innovator kwam Fiwap op gemiddeld 48,6 ton per hectare 35-op met 91 procent grove aardappelen en 396 gram als onderwatergewicht.

Of registreer je om te kunnen reageren.