Akkerbouw

Nieuws 1616 x bekeken

Oogstprognoses voor mais in de VS verschillen sterk

Chicago - Het is onzeker hoeveel mais de Verenigde Staten produceert. Ondanks dat de oogst al voor meer dan de helft achter de rug is. Analistensite Agrimoney constateert grote verschillen tussen de prognoses van analisten.

De hoogste prognose tot nu toe komt van marktbureau Informa, dat een maisproductie verwacht van 284 miljoen ton. Soybean and Corn Advisor houdt het op 253 miljoen ton mais. Dat is een verschil van 31 miljoen ton, bijna net zo veel als de totale Amerikaanse maisexport. Volgens Agrimoney komen dergelijke verschillen tussen prognoses zelden voor. De graanmarkt wacht daarom met spanning op de nieuwe prognose donderdag van het ministerie van landbouw.

De meningen verschillen over hoeveel mais telers per hectare oogsten. Ook variëren de schattingen over het ingezaaide areaal dat wordt geoogst. Veel percelen zijn deze zomer zo verdroogd, dat de telers de mais hebben laten hakselen voor veevoer in plaats van de mais te dorsen. Of ze ploegen de mais onder.

Op de termijnmarkt in Chicago staat de maisprijs onder druk. De notering van het decembercontract zakte in één week met 2 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.